PriceRunner

Guide om tørretumblere

29. august 2011
PriceRunner

 

En kærkommen opfindelse – tørretumblere

I det moderne vesten, er vasketøj og følgende tørretøj en almindelig del af en families hverdag. Som bekendt har vi cirka et halvt år, hvor vejret ikke just er til at hænge vasketøj til tørre udendørs. Regns, vind, sne, frost og slud forhindrer ofte dette. Endvidere betyder livet i storbyen, som mange danskere lever, at muligheden for at tørre tøj udendørs ikke er tilgængelig. Tøjet skal selvfølgelig tørres alligevel, og her kommer tørretumbleren ind i billedet. Men denne mulighed har vi ikke altid haft.

Inden tørretumblere blev opfundet

Før tørretumbleren blev opfundet, er det klart, at tøj skulle lufttørre, andre muligheder havde man ikke. Dette gjorde vasketøj mere besværligt og uoverkommeligt i det daglige. Kolde vintre, små lejligheder uden vaskekældre og lignende, gjorde det svært for mange husmødre at tørre vasketøjet. I takt med at vaskemaskinen blev mere almindelig i private hjem, og forbruget af tekstiler steg drastisk, blev behovet for en tørremaskine større og større. Her kommer tørretumbleren ind i billedet.

Historie om tørretumbleren

Vi skal helt tilbage til 1799 for at finde den første tørretumbler. Franskmanden Pochon opfandt den første tørretumbler i 1799, der skulle dog gå en del år, før den for alvor vandt indpas i de private hjem, dette skete i forbindelse med de elektriske tørretumblere der blev opfundet i starten af 1900 tallet.
Tørretumblerens historie i Danmark starter i 1930erne. Her blev der fabrikeret tørretumblere til brug i institutioner og fabrikker. Det var endnu ikke en ting man havde i de private hjem.
Først i 1960erne blev tørretumbleren tilgængelige for den gængse borger. Her begyndte mindre vaskerier og møntvaskerier at tilbyde at tørre tøj i tørretumblere der var opvarmet med gas.
Fra 1950erne blev tørretumblere med elektrisk opvarmning til private husholdninger produceret i udlandet. Det var dog først i starten af 1970erne at tørretumbleren vandt indpas i de danske hjem. Stadig var det en sjælden luksusvare for de få, i 1975 var det blot 3,3 % af de danske hjem der havde en tørretumbler.
Som vores forbrug af tekstiler er øget, er behovet for at vasketøj og derfor tørre tøj ligeledes steget. Tallet af tørretumblere i de danske hjem følger trop. I 1992 havde 25% af de danske hjem en tørretumbler. I 2007 var dette tal fordoblet, nu havde 50 % af alle danske hjem en tørretumbler.

Sådan virker tørretumbleren

 

Maskinen tørrer tøjet ved hjælp af en roterende tromle, som der blæses varm luft igennem. Den fugtige luft der afgives fra tørringen af tøjet føres ud af maskinen, enten gennem et aftræk, eller ved kondensering til vand.

Kommentar til Guide om tørretumblere

 
Der er endnu ingen kommentarer til dette indlæg.

Opret en kommentar

Indtast din e-mail-adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg på dette websted via e-mail.

PriceRunner på Facebook

Sammenlign priser